Het gevecht van De Vocht, oorlog in het klaslokaal Een creatie van Laika die vanaf september in de scholen wordt gespeeld

Een leerling krijgt van leraar De Vocht een slecht cijfer voor zijn vak Duits en moet daardoor het laatste jaar secundair onderwijs overdoen. Wanneer deze leerling daarop zelfmoord pleegt, verklaart de klas de oorlog aan De Vocht. Ze weigeren elke vorm van communicatie en medewerking. De Vocht gaat op de oorlogsverklaring in en bindt de strijd aan. Daarbij doorloopt hij het hele emotionele spectrum van een leraar van bijna middelbare leeftijd die zich niet meer thuisvoelt binnen het actuele schoolsysteem: woede, verzet, wanhoop en verdriet. Tegen wie vecht hij eigenlijk? Tegen de vooruitgang? De tijd? Zichzelf? De auteur maakte inhoudelijk een sterke link met Goethe's klassieker 'Faust'.

'Klamms Krieg', de monoloog van de Duitse auteur Kai Hensel, ging in Dresden in première in 2000 en was een groot succes. Hensel kreeg er de Jugendtheaterpreis Baden-Württemberg en Deutscher Jugendtheaterpreis voor.

TEKST Kai Hensel I VAN EN MET Caroline Fransens, Gert Jochems en Jo Roets

"Jullie hebben het over oorlog? Ik voer hem al dertig jaar en elk jaar wordt het erger. In de leraarskamer moet ik mij dikwijls inhouden om mijn collega's de koffiethermos niet naar het hoofd te slingeren. En toen ik gisteren Mevrouw Van Nieuwenhuis in de gang tegenkwam en ze de kabel van de diaprojector achter haar aansleepte, zoals ze dat al veertien jaar lang doet, stond ik even op het punt haar met die kabel te wurgen. Waarom? Omdat ze probeert populair te zijn bij haar leerlingen. Alle leraars proberen populair te zijn. Maar een leraar mag niet populair zijn! Een goede leraar die zijn leerlingen iets wil leren, moet hen vormen, maar een leerling laat zich niet vrijwillig vormen, zelfs een goede niet, en als het toch gebeurt, heeft de leraar al bij voorbaat verloren omdat dan de leerling beslist hoe alles loopt. School is dwang. Dat was ze, dat zal ze altijd zijn, en leraars en leerlingen danken aan deze dwang hun beider bestaan. Ik heb altijd gehoopt dat iemand dat eens zou inzien." (Kai Hensel - uit 'Klamms Krieg')