Hans Mortelmans & Groep "Wielen"

Zo’n tien jaar geleden betekende de ontdekking van Brassens en Django Reinhardt een ware openbaring voor Hans Mortelmans. Hij trok de stekker uit de elektrische gitaar, die prompt omgeruild werd voor een akoestisch exemplaar en trok naar Koen De Cauter die de jonge gitarist inwijdde in de wereld van musette en zigeunergitaar.
Na enkele jaren zwoegen op het Djangorepertoire lijfde hij schoonbroer Lodewijk Dedain, eveneens een fervent snarentokkelaar, bij zijn ‘Groep’ in.
Ondertussen had Hans al enkele liedjes gecomponeerd.
Met de komst van klarinettist Lieven Keymolen (geplukt uit een mysterieus jazz-klassiek-folk-universum) en bassist Benny Van Acker (Griff, Hijaz) stond in de lente van 2005 opeens een hechte groep overeind, die als geen ander in staat bleek om de swingende melancholie van de teksten tot leven te brengen.
Tijdens de halve finale van de Nekka-wedstrijd veroverde de groep een plaats in "De Kleine Avonden 2007".
In mei van dat jaar verscheen hun eerste cd "Wielen" op het label Wildboar.
Dat de liederen in een tussen Antwerps en Voorkempisch laverend dialect worden opgediend blijkt geen hinderpaal. Integendeel, in navolging van de onvolprezen Wannes Van de Velde, die overigens zijn bewondering niet wegsteekt, groeit het sappige Antwerps in deze originele context uit tot een universele taal.

 
   Alle info en reservaties: Café RoodWit, Generaal Drubbelstr. 43, Berchem (vlakbij Statiestr.) tel. 03/239 34 68