Roger van de Velde is een van die (ten onrechte) vergeten schrijvers (Boom 1925 - Antwerpen 1970). Hij werkte een tijdlang als journalist bij De Nieuwe Gazet en publiceerde proza in jongerentijdschriften als Arsenaal en Nieuw Gewas. Vanaf 1961 tot kort voor zijn dood verbleef hij, ten gevolge van een palfiumverslaving (die hij oorspronkelijk als pijnstiller had gebruikt na verscheidene maagoperaties), in diverse psychiatrische inrichtingen en gevangenissen.
Vanaf zijn debuut Galgenaas (1966) - uit de gevangenis gesmokkeld - verwierf hij een zekere faam als schrijver van korte verhalen met een traditionele structuur, in een stijl waarvan de heldere precisie enigszins aan Elsschot herinnert. Thematisch gaat het vrijwel steeds om de illusies, gevoelens en frustraties van marginale figuren. Hadden Galgenaas en De knetterende schedels (1969) respectievelijk de gevangenis en de psychiatrische inrichting als decor, in De slaapkamer (1967) en het na zijn dood gepubliceerde werk komt vooral de wereld daarbuiten aan bod. Daarnaast schreef Van de Velde nog de novelle Tabula rasa (1970), een satire op de jonge Vlaamse literatuur, en het pamflettistische essay Recht op antwoord (1969), dat als apologie was bedoeld?
Hij kreeg voor zijn werk de Arkprijs van het Vrije Woord (1970).
Drie bewonderaars van Van De Velde brengen een hommage aan deze vergeten schrijver, in de inmiddels klassieke Boog-schrijversmemorial in september.
Schrijver Erik Vlaminck, acteur Geert van Rampelberg en vertaler Fons Lanslots brengen stukken uit het werk en flarden uit het leven van een van Vlaanderens onbekendste en dus onbemindste schrijvers. Daar kan vanaf nu verandering in komen.

 
   Alle info en reservaties: Café RoodWit, Generaal Drubbelstr. 42, Berchem (vlakbij Statiestr.) tel. 03/239 34 68